Tento e-shop používa cookies, ktoré pomáhajú zabezpečiť kvalitu našich služieb.

SÚHLASÍM viac o cookies
Načítavam
Pekné

Typy vĺn – ktorý je najlepší?

nezadaný 14.04.2023 09:14

Ktorý typ vlny je najlepší?

Vlna je jedným z najstarších textilných vlákien používaných v odevníctve, približne už 5 000 rokov v Európe a na Strednom východe. 

Pri výrobe odevov je preferovaným materiálom vlna, vďaka jej skvelým vlastnostiam – priedušnosť, hrejivosť, udržateľnosť. Vedeli ste z akých typov vĺn sú vyrobené vlnené odevy a z akých zvierat vlnu získavame? 

Vlna je získavaná z rôznych druhov zvierat, ako napr. ovce, kozy, ale aj králiky a ťavy. Priblížime si najčastejšie používané druhy vĺn s ich skvelými vlastnosťami.

  1. Angorská vlna

Tento typ vlny sa získava z angorských králikov. Vlna je mäkká a nadýchaná. Patrí medzi najobľúbenejšie typy vĺn s vynikajúcou schopnosťou odvádzania vlhkosti a tiež má izolačnú schopnosť. Výrobky z angorskej vlny sú štýlové a teplé.

  1. Vlna z alpaky

Alpaky pochádzajú z Južnej Ameriky, majú srsť, ktorej štruktúra je dutá. Táto jedinečná vlastnosť nielenže robí vlnu z alpaky ľahkou, ale dodáva jej aj väčšiu izoláciu. Vlna z alpaky sa vyrába z dvoch druhov plemien: Suri – najjemnejšia a Huacaya fleece, ktorá je hrubšia. 

  1. Kašmírová vlna

Kašmírová vlna je výnimočne mäkká a pochádza z kašmírskych kôz. Látka, ktorá je vyrobená z kvalitnej kašmírovej vlny, je hebká na dotyk a ľahká.

Hoci sa stala synonymom luxusu, kašmír je tiež neslávne drahý a slabší ako bežná vlna.

 

  1. Merino vlna

Merino vlna pochádza z plemena oviec merino, ktoré majú svoj pôvod v Španielsku, hoci veľká časť dnešnej merino vlny sa vyváža z Austrálie. Merino vlna je známa svojimi jemnými vláknami, ktoré sú mimoriadne jemné na dotyk. Z tejto vlny sa vyrába veľmi jemné a mäkké vlákno, ktoré je kučeravé, a preto sa ľahko stáča. Merino vlna je vďaka tomu prirodzene rozťažná, skvelo sa s ňou manipuluje a je odolná proti pokrčeniu. 

 

  1. Vlna z ťavej srsti

Vlna z ťavej srsti je luxusným typom vlny pre jej hrejivosť a prirodzený zlatohnedý odtieň. Kombinácia tejto vlny s inými lacnejšími typmi vlny jej dodáva oveľa mäkší pocit, vďaka čomu je cenovo dostupnejšia.

 

  1. Vlna z vikune

Vikuna je druh lamy. Vlna z vikune je najjemnejšia a najušľachtilejšia vlna, preto je najdrahšou vlnou na trhu. Cena za yard je 1 300 až 3 000 dolárov. Keďže ide o najvzácnejšiu dostupnú vlnu, peruánska vláda dodržiava prísne pokyny pre zber a vývoz vlny z vikune.

 

Vidíme, že vo svete sa vyskytuje veľké množstvo rozličných typov vĺn, ktoré majú rôzne výhody a kvalitu. Merino vlna je stále najpopulárnejšia, vďaka jej kvalite, prirodzenej elasticite, priedušnosti a cenovej dostupnosti. 

Aj my v dielni „PEKNE“ používame merino vlnu vysokej kvality a pri niektorých výrobkoch aj vlnu z alpaky.

No pri niektorých produktoch stále používame našu slovenskú domácu vlnu, je síce drsná, no má vynikajúcu izoláciu a vďaka nej prežili stáročia naši predkovia v drsných podmienkach v horách. 

Pozrite si náš e-shop a presvedčte sa sami, z akých typov vĺn vyrábame produkty.